Vaihde: 010 328 1000

Service Desk: 010 328 1010

Tulorekisterin tulolajit ja ansaintakaudet

Julkaistu: 15.10.2018

Aiheet: Opi uutta . Talous / HR

« takaisin lemonnews etusivulle

Nina Bergström

Nina Bergström

Työskentelen Lemonsoftilla talous- ja henkilöstöhallinnon tuotepäällikkönä. Astuin mukaan IT-alan maailmaan sattuman kautta n. 20 vuotta sitten. Siitä lähtien intohimonani on ollut tuoda ERP- & IT-asioita mystisen maineen alta päivänvaloon, niin itseni kuin muidenkin ymmärrettäviksi. Ensitapaaminen lemonsoftin kanssa oli jo 10 vuotta sitten. Ennen nykyistä tehtävääni Lemonsoftilla olen saanut tutustua ohjelmaan eri lähtökohdista käsin: ensin asiakkaana ja tämän jälkeen ohjelmiston kouluttajana sekä konsulttina. Asiakkaani saattavat muistaa minut sitaateista: ”Lemonsoft on kuin talo, ja osareskontrat ovat eri huoneita” sekä ”Tositelajit ovat kuin arkistokaapin laatikot”.

Tilaa uutiskirje!

Tulorekisterissä palkkalajeista käytetään termiä tulolajit. Tiedot pitää ilmoittaa tulorekisteriin käyttämällä tulorekisterin tulolajeja. Samalla palkkatietoilmoituksella voi ilmoittaa useita tulolajeja samalle tulonsaajalle.

Tulorekisteriin on mahdollista ilmoittaa rahapalkat joko suppeammalla tarkkuustasolla (ns. ilmoitustapa 1) tai eritellymmin käyttämällä siihen tarkoitettuja erillisiä täydentäviä tulolajeja (ns. ilmoitustapa 2). Tulorekisterin suosituksena on käyttää ilmoitustapaa 2, jolloin kaikki tulorekisterin tiedon käyttäjät voivat hyödyntää tietoja. Lemonsoftissa on tuettuna laajempi tarkkuustaso, ilmoitustapa 2.

Tutustu tarkemmin tulolajeihin osoitteessa vero.fi/tulorekisteri. Huomiothan että vastuu tulorekisterin oikeellisesta maksamisesta ja ilmoittamisesta on viime kädessä suorituksen maksaja, joten tulolajien asettelu vaatii tarkkuutta ja tutustumista verottajan ohjeisiin. Esimerkiksi tuntipalkkalaisten ja kuukausipalkkalaisten ylityöt raportoidaan perustuntien osalta eri tulolajeilla, joten jatkossa ei ole mahdollista käyttää samaa palkkalajia perustuntien osalta molemmille ryhmille.

Ansaintajaksot ovat tulolajien täydentäviä tietoa

Täydentävät tiedot on hyvä ilmoittaa tulorekisteriin mahdollisimman kattavasti, jotta kaikki tulorekisteristä tietoja saavat tiedon käyttäjät voivat hyödyntää tietoja tarvitsemallaan tarkkuudella. Täydentävät tiedot ovat esimerkiksi etuuksia myöntäville tiedon käyttäjille välttämättömiä tietoja etuuden myöntämisen tai maksamisen perusteeksi.

Tämä ohjeen edellytys on Lemonsoftin versio 2018.5 tai uudempi.

Tulolajien kytkentä palkkalajeihin

Palkkalajit –toiminnossa on oma kenttä tulolajille. Jokaiselle ilmoitettavalle palkkalajille tulee valita oikea tulolaji. Sellaisia palkkalajeja (laskennalliset tmv.), joita ei ole tarkoitus ilmoittaa, voidaan valita tulolaji 0 Ei ilmoitukselle.

 

Kuva: Palkkalajin tulolaji -kenttä

 

Tulolajeilla on oletusarvona minkä eri sosiaalivakuutusmaksujen alainen tulolaji on. Kun palkkalajille valitaan tulolaji, päivittyvät sosiaalivakuutusmaksut tulolajin oletusarvojen mukaisiksi => ota tämä huomioon, kun päivität tulolajeja palkkalajeille!

Osassa tulolajeista sosiaalivakuutusmaksut voivat vaihdella maksutilanteesta riippuen. Näille käyttäjä voi siis muuttaa ohjelman ehdottamia sosiaalivakuutusmaksujen arvoja. Alla lueteltuna tällaiset tulolajit:

 • 202 Aloitepalkkio
 • 210 Kokouspalkkio
 • 214 Luentopalkkio
 • 215 Luottamustoimipalkkio
 • 219 Sairausajan osapalkka
 • 226 Työsuhteeseen perustuva osakeanti
 • 233 Voittopalkkio
 • 308 Hallintoelimen jäsenyydestä maksettu palkkio
 • 310 Henkilöstölle annettu rahalahja
 • 315 Muu henkilöstölle suunnattu veronalainen etu
 • 317 Muu luontoisetu
 • 320 Osakepalkkio
 • 326 Palkkio työsuhdekeksinnöstä
 • 352 Vakuutuspalkka

 

Tulolajien päivittämisen helpottamiseksi voit käyttää tulolajien päivitystoimintoa. Saat sen käyttöön, kun vaihdat palkkalajien Näytä –valinnan => Tulolajeittain. Tällöin näytön yläosaan tulee valinta Päivitä tulolaji.

 

 
Kuva: Palkkalajien ryhmittely tulolajeittain

 

Tällöin voit valita kaikki samaan tulolajiin kuuluvat palkkalajit kerralla ja päivittää oikean tulolajin listasta valitsemalla. Valitun tulolajin sosiaalivakuutusmaksujen ohjaussäännöt näytetään samassa ikkunassa, josta voi vielä tarkistaa, että vastaavat palkkalajeilla olevia arvoja.

 

 

Ansaintakaudet

Tulolaji/palkkalaji –kohtaiset ansaintakaudet voidaan valita mukaan palkkatapahtumille palkkojen luonti –toiminnon asetuksista valitsemalla kohta ”Ansaintakaudet”.

 

Kuva: Ansaintakausitiedot Palkkojen luontiajo –toiminnon Asetukset-valikossa

 

Mikäli valinta on päällä, palkkojen luonnin kautta tuoduille tapahtumille (työtunnit, leimaukset, matkalaskut ym) tallennetaan ansaintakausi sen mukaan milloin ko. tapahtuma on päivätty. Jos ansaintakautta ei erikseen ole palkkatapahtumalla määritelty, ansaintakaudeksi haetaan palkkajakso.

Palkalle ansaintakaudet tuodaan tapahtuman päivämäärän mukaan. Mikäli mukana on tapahtumia ennen palkkajaksoa, kootaan tapahtumat kuukausitasolla ja alkupäiväksi tulee ensimmäisen tapahtuman päivämäärä ja loppupäiväksi viimeisen tapahtuman päivämäärä kuukauden sisällä.

 Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Haluatko keskustella aiheesta asiantuntijoidemme kanssa?

Voit jättää kysymyksen yhteydenottolomakkeella ja vastaamme kysymyksiinne mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä

« takaisin lemon news etusivulle

Nina Bergström

Nina Bergström

Työskentelen Lemonsoftilla talous- ja henkilöstöhallinnon tuotepäällikkönä. Astuin mukaan IT-alan maailmaan sattuman kautta n. 20 vuotta sitten. Siitä lähtien intohimonani on ollut tuoda ERP- & IT-asioita mystisen maineen alta päivänvaloon, niin itseni kuin muidenkin ymmärrettäviksi. Ensitapaaminen lemonsoftin kanssa oli jo 10 vuotta sitten. Ennen nykyistä tehtävääni Lemonsoftilla olen saanut tutustua ohjelmaan eri lähtökohdista käsin: ensin asiakkaana ja tämän jälkeen ohjelmiston kouluttajana sekä konsulttina. Asiakkaani saattavat muistaa minut sitaateista: ”Lemonsoft on kuin talo, ja osareskontrat ovat eri huoneita” sekä ”Tositelajit ovat kuin arkistokaapin laatikot”.

Tilaa uutiskirje!