Syväsukellus BI-hankkeisiin

Julkaistu: 15.02.2019

Aiheet: Blogi . Logistiikka / Teollisuus . Resurssien- ja projektinhallinta . Talous / HR

« takaisin lemonnews etusivulle

Jari Valli

Jari Valli

Jari Valli on Futuriot Oy:n BI-asiantuntija. Liiketoimintatiedon hallinnan lisäksi hänellä on laaja tuntemus yritysten tietojärjestelmistä. Kokemus ja osaaminen ovat syntyneet yli 20 vuoden aikana suuryritysten digitaalisista transformaatiohankkeista.

Nyt on hyvä aika syväsukeltaa ja tutkailla yli neljääkymmentä viime vuoden aikana toteutettua analytiikkahanketta. Mukaan mahtuu onnistumisia, haasteita, yllätyksiä ja yhdessä tekemistä.

Asiakaskokemus-analytiikkahankkeissaTarpeet. Tästähän se kaikki alkaa: kehityskohteen rajaamisesta, tarpeiden ymmärtämisestä ja yhteisen ymmärryksen luomisesta. Tai ainakin pitäisi alkaa. Tehokas tekeminen kun ei tarkoita ihan sitä, että tehdään vain jotakin nopeasti ja katsotaan sitten lopuksi mitä saatiin aikaiseksi. Tuotemuotoilun ja näkyvästi etenevän toteutuksen pitäisi olla BI-projekteissakin itsestäänselvyyksiä. On paljon mukavampaa ja edullisempaa edetä vauhdikkaasti kohti yhteistä maalia kuin huomata viime metreillä saapuneensa väärään paikkaan. Tässä ollaan menossa koko ajan parempaan suuntaan.

Toteutus. Lisäarvon tuottamiseen ei tarvita kymmenien tuhansien eurojen projekteja. Analytiikkaa voi tehdä nopeasti, jopa päivässä voi saada paljon aikaiseksi. On ollut hienoa olla todistamassa yritysten talouspäälliköiden ilmeitä, kun vuosikausia ERP-järjestelmän syövereissä piileskellyt liiketoimintatieto saadaan nopeasti näkyviin. Harmittavan usein Excel on edelleen se yrityksen ainoa ja nopein BI-työkalu, vaikka käytössä olisi kuinka uusi ja hieno ERP-järjestelmä tahansa. Kun liiketoimintatieto päivittyy automaattisesti BI-raporteille, ei Excelin jatkuva koostaminen käy tämän jälkeen enää mielessä.

Räätälöinti. Aika oleellinen asia. Kysehän on asiakkaan liiketoiminnan tarpeista. Toimintaa täytyy tarvittaessa ohjata johtajasta varastomieheen. Asiakkaan tarpeiden mukaan suunnitellut BI-ratkaisut koostavat tiedot tarvittaessa useasta eri tietolähteestä, sisältävät edistynyttä analytiikkaa ja visualisoivat lopputuloksen liiketoimintaa tukevaan muotoon. Hyvässä BI-ratkaisussa päästään porautumaan rivitasolle, tekemään valintoja, vertailuja ja yhdistämään dataa eri liiketoiminta-alueilta. Voidaan siis tehdä analyysejä, joita ei perusraportoinnilla ole mahdollista saavuttaa. Tällaisen ratkaisun liiketoimintahyöty ja käytettävyys ovat asiakkaalle aivan omaa luokkaansa.

Mikä estää asiakasta tekemästä BI-ratkaisuja paremmin? Uskallus, luovuus ja tiedonpuute. Ei yksinkertaisesti haasteta omia ratkaisuja tarpeeksi ja toisaalta ei tunneta kaikkia mahdollisuuksia. Analyytikot kyllä osaavat tehdä monimutkaisia datamalleja, koneoppimista ja uudenlaisia visualisointeja. Jos data on vain olemassa, se taipuu kuin sepän käsissä, kun on osaavat henkilöt sitä muokkaamassa.

Uudet mahdollisuudet. BI-ratkaisun kytkeminen muihin järjestelmiin ja edistynyt analytiikka ovat kehittyneet huimasti. Microsoft Power -ympäristössä analytiikka saadaan entistä tiiviimmin osaksi liiketoiminnan prosesseja ja automatisoitua työnkulkua. Itsepalvelu-BI:kin on entistä monipuolisempaa. Asiakas voi itse tehdä automaattisen analyysin datasta yhdellä klikkauksella Power BI Quick Insight -toiminnolla. Esimerkiksi teollisuus- ja myyntidatasta olemme yhdessä asiakkaiden kanssa löytäneet täysin odottamattomia tietoja, jotka ovat johtaneet konkreettiseen liiketoimintahyötyyn.

Karu totuus. Etenkin ERP-järjestelmien raportoinnissa on parannettavaa analytiikasta puhumattakaan. Hukataan huomattavan iso businessmahdollisuus. Kun perusasiat on laitettu kuntoon oikeanlaisella BI-ratkaisulla, halutaan lähes poikkeuksetta kehittää asiaa eteenpäin. Tämä kuvastaa sekä analytiikan tekemisen helppoutta, että siitä saatavaa lisäarvoa. Miten karu totuus sitten paljastuu? Kun analytiikka saa asiakkaan yllättymään, ollaan asian ytimessä. ”Ei voi pitää paikkaansa!” Silloin tieto haastaa luulot. Vaikka aluksi verenpaine saattaa noustakin, lopulta kaikki hyötyvät.

Data. Data on kuraa. No niin onkin, mitä sitten? Aivan turha tekosyy. Laitetaan se kuntoon tai eletään sen kanssa. Moderneissa ratkaisuissa on lukuisia eri tapoja hoitaa tämä vaiva. Yksikään hanke ei ole tähän pysähtynyt.

Työkalut. On ollut erittäin hienoa huomata, että suomalaisessa liike-elämässä itse asia vie vihdoin voiton työkaluista ja voidaan keskittyä olennaiseen. Vielä muutama vuosi sitten asia oli toisin. Moni ei välttämättä edes tiedä, mikä analytiikkaratkaisu on taustalla. ”Meillä on oma konehuone, analytiikkaosasto ja halutaan pitää tietoturva hallussa”. Onneksi mikään näistä ei ole ongelma. Yhteydet saadaan nopeasti kuntoon, oli sitten oma-, pilvi- tai hybridiratkaisu. Oma analytiikkaosaaminen on myös ihan suotavaa. Yhteistyöllä tulokset vain paranevat. Tietoturva pystytään takaamaan yritys- ja rivitasolla.

Digitalisaatio. Muutospaine on ajanut bisneksen ja IT:n yhdessä etsimään uusia tapoja parantaa liiketoimintaa analytiikan ja BI-ratkaisujen kautta. On ollut hienoa viettää kokonaisia päiviä yrityksen kaikkien päättävien henkilöiden kanssa suunnittelemassa miten ja mitä analytiikkapuolella pitäisi tehdä. On ymmärretty asian tärkeys ja vastapainoksi on saatu mahdollisuuksia joita ilman ei yksinkertaisesti enää pärjää.

Unohtuiko jotain? Ratkaisuissa pitäisi aina ottaa huomioon laajentuminen, automatisointi ja AI:n mahdollisuudet. Kuinka se pidemmällä aikajänteellä parantaa asiakaskokemusta, mahdollistaa säästöjä ja luo uusia businessmahdollisuuksia. Monesti unohdetaan ihan perusjuttu, eli jo kahden eri datan yhdistäminen tuo huomattavaa lisäarvoa. Avoimen datan hyödyntäminen on myös vielä aika alkuvaiheessa. Esimerkiksi Tampereen avoin data on varsin kattava.

Mitä loppujen lopuksi tavoitellaan? Businesshyötyjä tietenkin, mutta ne eivät toteudu, jollei tiedolla johtamisen välineet ja tavat ole kunnossa. Nopeita, skaalautuvia, räätälöitäviä ja automaattisesti analysoivia BI-ratkaisuja. Tahtoa ja intoa löytää datasta uusia mahdollisuuksia. Johdetaanko datalla vai annetaanko datan johtaa? Mitenkä teidän yrityksessä tehdään analytiikkaa?

Jari Valli on BI-asiantuntijana Futuriot Oy:ssä, joka on Lemonsoftin BI-ratkaisukumppani.

 

Futuriot Oy on Tampereella toimiva digitalisaatiokumppani, jolla on erityisosaaminen Microsoftin alustaratkaisuista. Autamme asiakkaitamme saavuttamaan parempaa kilpailukykyä yhdistämällä ratkaisuissamme liiketoiminnan analytiikkaa, työnkulun ja prosessien automaatiota sekä tiedon hallintaa liiketoiminnan ydinprosesseihin. www.futuriot.com

« takaisin lemon news etusivulle

Jari Valli

Jari Valli

Jari Valli on Futuriot Oy:n BI-asiantuntija. Liiketoimintatiedon hallinnan lisäksi hänellä on laaja tuntemus yritysten tietojärjestelmistä. Kokemus ja osaaminen ovat syntyneet yli 20 vuoden aikana suuryritysten digitaalisista transformaatiohankkeista.