Tehokkuutta, kustannussäästöjä ja parempaa tulosta

Julkaistu: 20.10.2021

« takaisin lemonnews etusivulle

Jakke Vyyryläinen

Jakke Vyyryläinen

Olen Lemonsoftin tytäryrityksen Metsys Oy:n toimitusjohtaja ja Lemonsoftin teollisuuden ja tukkukaupan toimialajohtaja. IT-alalta kokemusta löytyy reilut 20 vuotta, josta valtaosa toiminnanohjauksen ja PK-yritysten liiketoiminnan kehittämisen parista. Haluan löytää yrityksille ratkaisuja, jotka auttavat heitä kehittämään omaa liiketoimintaansa ja menestymään. Ratkaisulähtöisyys ja toimintojen jatkuva kehittäminen ja ovat kiinnostukseni kohteet. Vapaa-ajalla minut löytää raskaan raudan ja raskaan rockin parista. Hyvä ruoka on myös tärkeä asia – viihdyn keittiössä, niin lieden ja uunin kuin ruokapöydänkin ääressä.

tukkupieniOtsikon tavoitteita haluaa varmasti jokainen yritys ja yrittäjä. Ja miksipä ei haluaisi. Lean-filosofian mukaisesti hukkaa ja hukkatyötä halutaan vähentää ja kun turha tekeminen vähenee, resurssit saadaan oikeaan työhön. Tämä parantaa tehokkuutta. Kustannussäästöjä saavutetaan, kun esimerkiksi ostot tehdään oikea-aikaisesti, eikä varastossa makaa turhaa tavaraa.

Parempi tulos tulee mahdolliseksi, kun edellämainitut asiat toteutuvat. Teoriassa yksinkertaista ja loogista, helppo tiivistää muutamaan lauseeseen.

Reaalimaailmassa asiat ovatkin sitten monimutkaisempia. Moni yritys elää erittäin kilpaillussa toimialassa, katteet pienenevät, toimitusajat kiristetään minimiin ja laatuvaatimukset kiristyvät. Nämä realiteetit asettavat toiminnalle vaatimuksia, joiden toteutuminen edellyttää suunnitelmallisuutta, tarkkaa seurantaa ja raportointia.

Yrityksen toimintojen kehittäminen on käytännössä mahdotonta ilman oikeaa ja reaaliaikaista tietoa ja tunnuslukuja yrityksen tilanteesta. Mieleeni tulee vuosien takaa keskustelu erään pk-yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Hänen näkemyksensä yrityksen talouden seurannasta ja suunnittelusta oli suurinpiirtein seuraava: ”...jos ollaan plussalla syyskuussa, tulee hyvä vuosi. Jos lokakuussa, tulee kohtuullinen vuosi. Jos ollaan plussalla vasta marraskuussa, keskitytään ensi vuoteen.” Kyseinen yritys teki vuodesta toiseen noin miljoonan liikevaihtoa ja nollatulosta. Tätä kirjoittaessa tarkistin nykytilanteen – yritys on viime vuosinakin tehnyt noin miljoonan liikevaihtoa ja nollatulosta... On luonnollista, että kaikki eivät halua kasvaa, mutta yritystoiminnan tavoite on kuitenkin tehdä tulosta. Mielestäni on erikoista, jos yritys ei halua kehittää toimintaansa ja kehittyä.

Laaja, kokonaisvaltainen toiminnanohjausjärjestelmä antaa hyvän perustan yrityksen seurannalle. Laajasti ja oikein käytettynä toiminnanohjausjärjestelmästä saadaan laajasti dataa yritystoiminnan seurannan ja analysoinnin perustaksi. Toimiva järjestelmä antaa myös edellytykset Leanin mukaiseen prosessien tehostamiseen ja jatkuvaan parantamiseen, sekä esimerkiksi varastoon sitoutuneen pääoman pienentämiseen - pääoma vapautuu tuottamaan vaikkapa investointien muodossa.

Kun yrityksesi prosessit ovat kunnossa ja käytössäsi on järjestelmä, joka tukee ja parhaimmillaan kehittää prosesseja, olet varmasti kuljettajan penkillä – tiedät koko ajan, missä yrityksesi menee ja voit tehdä päätökset todellisten tietojen perusteella. Silloin sinulla on edellytykset tuoda yritykseesi tehokkuutta, kustannusäästöjä ja parempaa tulosta.

Tutustu ratkaisuumme tukku- ja erikoistavarakaupoille >>

Kuvaa yrityksesi prosessit helposti! Lue miten >>

« takaisin lemon news etusivulle

Jakke Vyyryläinen

Jakke Vyyryläinen

Olen Lemonsoftin tytäryrityksen Metsys Oy:n toimitusjohtaja ja Lemonsoftin teollisuuden ja tukkukaupan toimialajohtaja. IT-alalta kokemusta löytyy reilut 20 vuotta, josta valtaosa toiminnanohjauksen ja PK-yritysten liiketoiminnan kehittämisen parista. Haluan löytää yrityksille ratkaisuja, jotka auttavat heitä kehittämään omaa liiketoimintaansa ja menestymään. Ratkaisulähtöisyys ja toimintojen jatkuva kehittäminen ja ovat kiinnostukseni kohteet. Vapaa-ajalla minut löytää raskaan raudan ja raskaan rockin parista. Hyvä ruoka on myös tärkeä asia – viihdyn keittiössä, niin lieden ja uunin kuin ruokapöydänkin ääressä.

Lue lisää aiheesta