Tehokas tuotannonohjaus tuottaa kassavirtaa

Julkaistu: 27.08.2024

Aiheet: . Blogi

« takaisin lemonnews etusivulle

Jari-Pekka Hyyppä

Jari-Pekka Hyyppä

Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.

Tehokkaiksi hiotut tuotantoprosessit luovat teollisuusyrityksen kilpailukyvyn. 

Kaksi yritystä voi valmistaa asiakkaan näkökulmasta hyvin samankaltaisia tuotteita, vaikka yritysten tuotantoprosessit poikkeavat täysin toisistaan. Tuotteiden samankaltaisuuden lisäksi niiden tuotantovolyymit ja asiakaskunta voivat olla samat, mutta siitä huolimatta toinen kykenee tuottamaan merkittävästi kilpailijaansa enemmän kassavirtaa.  

Valmistavan yrityksen kyky tuottaa positiivista kassavirtaa riippuu hyvin pitkälle siitä, kuinka tehokkaaksi se pystyy tuotantoprosessinsa optimoimaan.  

Pitkässä juoksussa parempaa kassavirtaa tuottava yritys pystyy todennäköisesti kasvattamaan eroa kilpailijaansa, koska se pystyy kehittämään prosessejaan, uudistamaan laitekantaansa ja ostamaan paremmin. Lisäksi sillä on mahdollisuudet parempiin rahoitusehtoihin ja sillä on kyky ottaa riskejä vaarantamatta liiketoiminnan jatkuvuutta.

 

Kehittämättä jättäminen on usein kehittämistä kalliimpaa

Kun yrityksessä pohditaan tuotannonohjauksen tehostamista, usein juututaan virheellisesti tarkastelemaan uudistuksen kuluja suhteessa nykyiseen tehokkuuteen. Yhtälössä tulisi kuitenkin aina huomioida prosessien tehostuminen sekä se, mikä uudistamattomuuden hinta on pitkällä aikavälillä. 

Hyvin usein yritykset tulevat siihen lopputulokseen, että jatkuvasti uudistuvassa markkinassa juuri uudistamattomuus on se, johon heillä ei ole varaa. 

 

Tuotannonohjausjärjestelmällä on suuri merkitys 

Tuotannonohjauksen uudistamisella ei tietenkään viitata pelkkään toiminnanohjausjärjestelmän uudistamiseen vaan kokonaisvaltaiseen prosessien kehittämiseen - ohjelmistot mukaan lukien. Tuotannonohjauksen monimuotoisuudesta johtuen järjestelmän rooli on kuitenkin valtava, koska järjestelmän tulee taipua yrityksen prosessien muotoon – ei toisin päin. 

Mitä suuremman osan prosesseistaan yritys kykenee ohjaamaan yhdessä toiminnanohjausjärjestelmässä, sitä vakaampi tuotannonohjauksen prosessista tulee. Järjestelmien väliset integraatiot ovat tyypillisesti tuotannonohjauksen heikot lenkit ja virheen paikat. Integraatioiden määrä lisäksi on hyvin suoraan verrannollinen prosessin läpinäkyvyyteen ja sitä kautta mitattavuuteen.  

Mitattavuuden ja läpinäkyvyyden vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että järjestelmään kerran syötetty tieto valuu kaikkien prosessin vaiheiden kautta aina johdon raportointiin asti. Mitattavuuden ja läpinäkyvyyden myötä on mahdollisuus kehittää tuotantoprosessit tehokkaiksi ja sitä kautta kassavirtaa tuottaviksi. 

Haluatko tietää enemmän? Lataa ilmainen ERP-hankintaopas >>

  

Synkronoi reaali- ja rahaprosessit 

Yksinkertaistaen voimme tässä yhteydessä jakaa reaaliprosessit tuotannonohjauksen vaiheisiin ja rahaprosessit sen ulkopuolisiin vaiheisiin. 

Hyvin usein tuotantolaitokset arvioivat toiminnanohjausjärjestelmiä ainoastaan reaaliprosessien näkökulmasta. Optimaalinen tehokkuus kuitenkin saavutetaan vasta, kun reaali- ja rahaprosessit synkronoidaan keskenään. 

Useille tuotannonohjausjärjestelmää arvioiville henkilöille on selvää, että logistiikan, tuoterakenteen, vaiheistuksen, tuotannon resursoinnin, työmääräimien, kapasiteetin hallinnan ja valmistamisen on oltava keskenään ajan tasalla. Myös tuotannon jälkilaskennan ja kustannusseurannan merkitys huomioidaan kattavasti. 

Liian usein rahaprosessit, kuten kirjanpito, työajanseuranta, palkanlaskenta sekä myynnin toiminnot jäävät kuitenkin synkronoimatta riittävän tehokkaiksi, jolloin koko yrityksen todellista tehokkuutta on mahdoton arvioida luotettavasti. 

Lopputuloksena saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa yrityksen tuotannon raportoinnin mukaan se on tehokas, mutta se kamppailee siitä huolimatta kassavirtahaasteiden kanssa. Tämä puolestaan heijastuu ajan myötä tuotannon tehokkuuteen ja yrityksen kykyyn kehittää toimintaansa. 

Kun keskität mahdollisimman suuren osan toiminnanohjauksen prosesseista yhteen kokonaisratkaisuun, saavutat paremman näkyvyyden liiketoimintaasi – et ainoastaan tuotannonohjauksen ja reaaliprosesseihin. 

Läpinäkyvyys ja mitattavuus puolestaan mahdollistavat kokonaisvaltaisemman liiketoiminnan mittaamisen, jopa kassavirtaan asti. 

 

Kannattaako tuotannonohjausjärjestelmään panostaa? 

Näiden esimerkkien perusteella voidaan todeta, että tehokas rahaprosesseihin synkronoitu tuotannonohjaus voi auttaa yritystä tuottamaan ja toimittamaan tuotteitaan nopeammin, laadukkaammin, joustavammin ja kustannustehokkaammin, mikä puolestaan parantaa kassavirtaa. Lemonsoftin tuotannonohjaus on investointi, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. 

 

Tässä artikkelin opit lyhyesti: 
 

  • Tuotannonohjaus on kilpailukyvyn lähde: Tuotantoprosessien tehokkuus vaikuttaa suoraan yrityksen kassavirtaan ja kasvumahdollisuuksiin. 
  • Uudistaminen on usein edullisempaa kuin uudistamattomuus: Tuotannonohjauksen uudistamista ei pidä tarkastella pelkkinä kuluina, vaan pitkän aikavälin hyötyinä. Yritykset, jotka eivät pysy kehityksessä mukana, menettävät kilpailuetuaan. 
  • Toiminnanohjausjärjestelmä on kriittinen työkalu: Toiminnanohjausjärjestelmän tulee tukea yrityksen prosesseja, ei päinvastoin. Mitä enemmän prosesseja voidaan ohjata yhdessä järjestelmässä, sitä vähemmän virheitä ja integraatio-ongelmia syntyy. Järjestelmän avulla voidaan myös lisätä prosessien läpinäkyvyyttä ja mitattavuutta. 
  • Reaali- ja rahaprosessit on synkronoitava: Tuotannonohjauksen tehokkuus ei riipu pelkästään reaaliprosesseista, kuten logistiikasta, valmistuksesta ja resursoinnista, vaan myös rahaprosesseista, kuten kirjanpidosta, palkanlaskennasta ja myynnistä. 
  • Lemonsoftin tuotannonohjaus on investointi, joka kannattaa: Lemonsoftin tuotannonohjaus on kokonaisratkaisu, joka auttaa yritystä tuottamaan ja toimittamaan tuotteitaan nopeammin, laadukkaammin, joustavammin ja kustannustehokkaammin. 

 

Haluatko tietää enemmän? Lataa ilmainen ERP-hankintaopas >>

« takaisin lemon news etusivulle

Jari-Pekka Hyyppä

Jari-Pekka Hyyppä

Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.