Tuoterakenteet – Mitä kaikkea niillä voikaan tehdä?

Julkaistu: 18.02.2019

Aiheet: . Opi uutta

« takaisin lemonnews etusivulle

Kari Joki-Hollanti

Kari Joki-Hollanti

Olen Lemonsoftin perustaja ja kehitysjohtaja. Yritysten liiketoimintaprosessit ovat viimeisen 30 vuoden aikana tulleet hyvinkin tutuiksi. Haluan auttaa yrityksiä menestymään omassa liiketoiminnassaan ohjelmistoratkaisun avulla. Olen erityisen kiinnostunut automatisoimaan prosesseja softan keinoin. Bisneksen lisäksi hyvä ruoka ja viinit – etenkin Amarone – ovat kiinnostuksen kohteina.

Lemonsoft mahdollistaa tuoterakenteiden monipuolisen käsittelyn. Tässä artikkelissa avataan muutamia yleisiä käyttökohteita rakenteille. Artikkeli on tarkoitettu kaikille tuoterakenteiden parissa työskenteleville.

 

Johdanto

Tuoterakenteita voit käyttää makeispussin sisällöstä monimutkaisiin metsätyökoneisiin ja lähes kaikkeen siltä väliltä. Lemonsoftissa on useita eri rakennetyyppejä, joilla ohjataan rakenteen toimintaa. Rakenne on paljon muutakin kuin osaluettelo tarvittavista raaka-aineista tai puolivalmisteista. Työvaiheiden avulla voit kertoa, kuinka osaluettelosta saadaan valmis myytävä tuote. Työvaiheelle määritellään kone, jolla on kapasiteetti ja kustannus. Kun konekustannukset ja rakenteen materiaalien hinnat ovat tiedossa, saat omakustannehinnan valmiista tuotteesta. Kapasiteetin avulla varmistetaan, että työt saadaan tehtyä luvatussa ajassa. Tuotteella olevat ominaisuudet ohjaavat miten tuoterakenne käyttäytyy. Ohjaavia ominaisuuksia nimikkeellä ovat esimerkiksi 1. Valmistus, 9. Puolivalmisteet tuotantoon 13. Kiinnitetty tuoterakenne.

Tuoterakenne kuuluu Lemonsoft Varastokirjanpito lisenssiin (WVA). Valmistettavien tuoterakenteiden hyödyntämiseen tarvitaan Lemonsoft Tuotannonohjaus (WTU). Asiakkaalle räätälöitävissä tuoterakenteissa sinua avustaa parhaiten Lemonsoft Tuotekonfiguraattori (WCONF).

tr1

Kuva: Tuoterakenteen käsittely

 

Valmistus

Tämä tuoterakennetyyppi on valmistavassa teollisuudessa yleisin. Rakenne valmistetaan joko sellaisenaan tai työnumerolle kiinnitettynä. Kun työ siirretään tuotantoon, rakenteen materiaalivaraukset varataan oletuksena. Materiaalivaraukset voidaan tehdä myös tarjoukselta tai myyntitilaukselta. Työnumerolle kiinnitettyyn rakenteeseen voidaan tehdä muutoksia ilman että muutokset vaikuttavat vakiorakenteeseen, esimerkiksi asiakaskohtaisilla muutoksilla.

Paketti

Pakettituoterakenne purkautuu riveille. Rakennetyyppi on kätevä esimerkiksi tuotepakettien myyntiin, jolloin hinnoitteluoption avulla voidaan ohjata hinnanmuodostus paketille. Pakettirakenteessa voi olla useita eri tasoja, optiolla hallitaan puretaanko kaikki tasot.

Ruutukuva hintaoptiosta

Kuva: Hintaoptio

Ruutukuva pakettirakenteesta

Kuva: Tilausriville purettu pakettirakenne

Valmistuspaketti

Valmistuspaketin rakennekäsittely toimii samalla periaatteella kuin pakettikäsittely, mutta valmistuspaketti siirretään tuotantoon. Valmistuspaketti merkitsee tilausrivit ei varastopäivitystä-rastilla, jolloin riveistä ei tule materiaalivarauksia. Voit estää rakennerivin purun tilausriville optiolla Ei pureta riveille. Tätä rakennekäsittelyä käytetään, kun halutaan rakenteen osia näkymään esimerkiksi tilausvahvistukselle.


Myyntipaketti

Myyntipaketti purkautuu riveille, kuten pakettirakenne. Myyntipakettikäsittelyssä rakennerivien hinta vähennetään päätason hinnasta. Rakennekäsittelyä voidaan soveltaa esimerkiksi pantillisiin tuotteisiin.

Ruutukuva nimikelistasta

Kuva: Nimikelista, jossa näkyvillä nimikkeiden hinnat sekä kuinka LIMU-rakenne purkautuu tilausriville.

 

Tuotekonfiguraattori (WCONF)

Tuotekonfiguraattori rakennekäsittelyllä luodaan haluttu rakenne asiakkaan toiveiden mukaan. Soveltamiskohteita ovat esimerkiksi laitteet, joihin voi valita paljon erilaisia kokoonpanoja tai lisävarusteita. Esimerkiksi huonekaluteollisuudessa konfiguraattorilla voidaan vaihtaa kankaan väri tai jalkojen tyyli. Konfiguraattorissa määritellään korvaavat tuotteet joko nimikerekisterin ominaisuuksien avulla tai syöttölomakkeilla. Voit konfiguroida joko ensimmäisen rakennetason tai kaikki tasot.

Ruutukuva konfigurointinäytöstä

Kuva: Konfigurointinäyttö

Konfiguroinnissa on useita hintaoptiota, voit myös purkaa konfiguroinnissa lisätyt nimikkeet tilaukselle omiksi riveiksi, jolloin ne tulostuvat esimerkiksi tilausvahvistukselle.

 

Tuotekonfiguraattori, uusi tuote

Tuotekonfiguraattori, uusi tuote toimii kuten tuotekonfiguraattori. Konfiguroidusta tuotteesta muodostuu uusi nimike nimikerekisteriin. Tuotekoodi muodostuu valittujen osien tuotekoodeista alaviivalla eroteltuna (_). Voit muuttaa erotinmerkkiä toimintokeskuksen asetuksella. Rakennetyyppiä voi käyttää tilanteessa, jossa konfigurointia myydään uudelleen tai nimikkeestä halutaan varastoseurattava.

Ruutukuva kofiguroidusta uudesta nimikkeestä

Kuva: Konfiguroitu uusi nimike.

 

Myyntirakenne

Myyntirakenne on eräänlainen valmistusrakenne-tyyppi. Rakenteen voi viedä tuotantoon, mutta se ei ole pakollista. Nimikkeelle ja rakenteelle tehdään valmistuskirjaus myyntitilauksen toimituksen yhteydessä. Näin saadaan joko unohtuneet tuotannon leimaukset kuitattua tai materiaalit kulutettua. Parempi soveltamiskohde rakennetyypille on nimikkeet joihin kuluu materiaalia, mutta työvaiheiden tai kapasiteetin seurantaa ei ole kannattavaa tehdä. Materiaalit kulutetaan myyntitilauksen toimituksessa.

Päätuote koostuu useammasta erikseen myytävästä nimikkeestä, mutta tilausrivillä halutaan näyttää vain yksi nimike. Rakenneosien oman seurannan takia tarvitaan varastoseurantaa.

Lemonsoftissa tuoterakenne muuntuu moneksi. Seuraavaksi kannattaa suunnitella mitkä näistä rakennetyypeistä auttavat yritystäsi parhaiten. Kattavasta ohjeestamme saat paljon tietoa ja lisävinkkejä rakenteen käsittelyyn. Lue lisää www.lemonsoft.fi/nethelp

« takaisin lemon news etusivulle

Kari Joki-Hollanti

Kari Joki-Hollanti

Olen Lemonsoftin perustaja ja kehitysjohtaja. Yritysten liiketoimintaprosessit ovat viimeisen 30 vuoden aikana tulleet hyvinkin tutuiksi. Haluan auttaa yrityksiä menestymään omassa liiketoiminnassaan ohjelmistoratkaisun avulla. Olen erityisen kiinnostunut automatisoimaan prosesseja softan keinoin. Bisneksen lisäksi hyvä ruoka ja viinit – etenkin Amarone – ovat kiinnostuksen kohteina.