Arvon mekin ansaitsemme – niin myös yrityksesi

Julkaistu: 28.01.2020

Aiheet: Blogi . Talous / HR

« takaisin lemonnews etusivulle

Mika Niiniketo

Mika Niiniketo

Työskentelen TietoAkseli Yhtiöissä Corporate Finance -palveluiden liiketoimintajohtajana. Olen tehnyt työurani yritysjärjestelyiden ja pankkimaailman pyörteissä. Yritysjärjestelyistä minulla on laaja kokemus ja olen ihmetellyt analyytikoiden tekemiä arvonmäärityksiä jo vuodesta 2005. Haluan auttaa yrityksiä kasvattamaan arvoaan ja saamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen exitissä.

”Arvon mekin ansaitsemme
Suomen maassa suuressa,
ehk’ei riennä riemuksemme
laiho miesten maatessa;
leipä kasvaa kyntäjälle,
onni työnsä täyttäjälle.

Suomen poika pellollansa
työtä tehdä jaksaapi,
korvet kylmät voimallansa
perkailee hän pelloksi;
rauhass’ on hän riemullinen,
mies sodassa miehuullinen.”

Tämä Jaakko Juteinin vuonna 1816 kirjoittama runo ”Laulu Suomessa” on monelle meistä tutumpi lauluna ”Arvon mekin ansaitsemme”. Juteini pyrki tekstillänsä nostamaan sekä kansallista itsetuntoa että työn arvostusta. Tekstissä on paljon liittymäkohtia myös arvonmääritykseen eli valuaatioon, kuten slimfit-pukuiset Aleksin investointipankkiirit tykkäävät hienommin sanoa.

Arvonmäärityksessä yritykselle tai sen jollekin osalle lasketaan arvo, joka perustuu taloudelliseen, historialliseen dataan ja tulevaisuuden ennusteisiin.

Yrityksen arvoa määritettäessä käytetään tyypillisesti kolmea eri menetelmää: substanssiarvoa eli realisointiarvo, tuottoarvoa historiallisiin tuottoihin perustuen tai yrityksen kassavirtojen diskontattua nykyarvoa, joka on siis tulevaisuuden tuottoarvo. Yritystä voidaan arvioida historian, nykyhetken ja tulevaisuuden valossa ja yleensä mahdollista yrityksen ostajaa kiinnostaa näistä eniten juuri se tulevaisuus. Lopputuloksena saadaan yrityksen osakkeille tai osalle arvo, jota yrityskauppaprosessissa lähdetään tavoittelemaan.

yrityksen arvoSamoin kuin Juteinin runossa, yrityksen arvo ei kasva miesten maatessa vaan leipä kasvaa kyntäjälle ja onni työnsä täyttäjälle. Mitä paremmassa kunnossa yritys on, sitä suuremman hintalapun sille voi ilmoittaa, kun ostajaehdokas esittää huutokauppakeisarillisen kysymyksensä: ”sulla on tavaralle varmaan jokin hinta?” Parhaaseen lopputulokseen päästään, mikäli yrityksessä on tehty asioita oikein pitkällä aikavälillä. Kannattavuus ja tasainen tuloksentekokyky, kilpailuetu, kasvupotentiaali omalla toimialalla sekä laadukkaasti järjestetty taloushallinto ja muut prosessit nostavat yrityksen arvoa.

Puhutaan myös yrityksen myyntikuntoon laittamisesta ja toki ennen yrityskauppaa voikin monilla tavoin parantaa yrityksestä saatavaa hintaa. Tällaisia viimeisten vuosien toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi järkevät investoinnit, liiketoiminnan kokoluokan kasvattaminen, liiketoimintaan sitoutuvan pääoman tehostaminen ja myös se että yrityksen omistaja ja muut avainhenkilöt ovat valmiita sitoutumaan yritykseen myös yrityskaupan jälkeen. Kyntämistä siis riittää.

Ilman hevosta kylmään korpeen ei kuitenkaan tarvitse lähteä. Suosittelen tutustumaan tähän maksuttomaan yritysmyynnin checklistiin, joka auttaa hahmottamaan konkreettisia yrityksen myyntikuntoa parantavia toimenpiteitä. Tilaamalla arvonmäärityksen toimialaa tuntevalta asiantuntijalta saat puolueettoman käsityksen yrityksesi arvosta ja toimenpiteistä, joilla hintalappu olisi mieleinen. Ja kun olet valmis etenemään kohti yrityskauppaa, asiantuntija auttaa projektin eri vaiheissa kohti yhteistä tavoitetta. 

Kirjoittaja Mika Niiniketo on Vinanssi Corporate Financen liiketoimintajohtaja ja ihmetellyt analyytikoiden laatimia arvonmäärityksiä jo vuodesta 2005 saakka.

Vinanssi Corporate Finance on osa TietoAkseli -konsernia, joka tarjoaa yrityksen toimintaa ja kasvua tukevia asiantuntijapalveluja sekä sähköisen taloushallinnon huippuosaamista Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmän virallisena yhteistyökumppanina.

« takaisin lemon news etusivulle

Mika Niiniketo

Mika Niiniketo

Työskentelen TietoAkseli Yhtiöissä Corporate Finance -palveluiden liiketoimintajohtajana. Olen tehnyt työurani yritysjärjestelyiden ja pankkimaailman pyörteissä. Yritysjärjestelyistä minulla on laaja kokemus ja olen ihmetellyt analyytikoiden tekemiä arvonmäärityksiä jo vuodesta 2005. Haluan auttaa yrityksiä kasvattamaan arvoaan ja saamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen exitissä.