Tee palkanlaskennan riskitesti: vastaa 5 kysymykseen

Julkaistu: 08.04.2022

Aiheet: . Blogi

« takaisin lemonnews etusivulle

Timo Viinikainen

Timo Viinikainen

Olen Porvoon Yrityslaskenta Oy:n toimitusjohtaja ja yritystoiminnan konsultti ja kouluttaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus liiketoimintojen kehittämisestä. Yrityslaskenta on taloushallinnon asiantuntijatalo, joka pitää 20 ammattilaisen voimin hyvää huolta niin paikallisista yrityksistä kuin asiakkaistamme pitkin Suomea ja maailmalla. Perheyrittäjänä erityisesti yrittäjien arki ja liiketoiminnan tukeminen ovat sydäntäni lähellä.

Tilaa uutiskirje!

Vaikka palkanlaskenta kuuluu jokaisen yrityksen avaintoimintoihin, sen asiantunteva hoitaminen on usein vain yhden ihmisen vastuulla. Miten oma yrityksesi on minimoinut palkanlaskennan riskit? Tee helppo pikatesti ja lue, miten voit vahvistaa riskien hallintaa.

Palkanlaskija vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään jokaisessa yrityksessä. Kun kaikki sujuu kuukaudesta ja vuodesta toiseen hyvin, harva tulee ajatelleeksi, kuinka laajaa ja muuttuvaa osaamista tehtävä vaatii. Millaista lainsäädäntöä on tunnettava ja mitä kaikkea seurattava, jotta asiantuntemus kehittyy. Millaista perehtymistä muuttuvat työmuodot ja vaihtelevat työsopimukset vaativat. Ja millaista hiljaista tietoa asiantuntija kerää vuosien mittaan.

Tee pikatesti ja tarkista, miten teillä on varauduttu palkanlaskennan riskeihin:

  1. Keneltä palkanlaskijanne saa asiantuntija-apua vaativissa kysymyksissä?
  2. Keneltä palkanlaskijanne saa tulkinta-apua ja neuvoja TES- ja lakiasioissa?
  3. Kuka tuuraa palkanlaskijaanne lomakautena?
  4. Mistä saatte asiantuntijan auttamaan lennossa, jos palkanlaskijanne sairastuu yllättäen?
  5. Kuka auttaa palkanlaskijaanne kehittämään asiantuntemustaan?

Lemonsoftin kaltaiset modernit toiminnanohjausjärjestelmät ovat avanneet uusia mahdollisuuksia myös palkanlaskennan riskien hallintaan. Kun kaikkia toimintoja voidaan hallita yhden ohjelman kautta, erilaisia palvelumuotoja voidaan räätälöidä aiempaa helpommin. Jokaisen yrityksen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Edistyneimmät tilitoimistot ovat kehittäneet asiakkaittensa palkanlaskennan riskien hallintaan uusia palveluja juuri tältä pohjalta.

Valitse toimintamalli yrityksesi tarpeiden mukaan

Kevyimmässä mallissa asiakkaan palkanlaskijalle nimetään tilitoimiston palkkatiimistä oma asiantuntija tueksi ja tarvittaessa tuuraajaksi. Hän toimii konsultointi- ja ohjelmatukena – ja hoitaa palkkojen laskun vain tuuraustilanteissa.

Nyt kasvussa on malli, jossa asiakas "imaisee" työajanseurantajärjestelmästä palkkatiedot ja laskee palkat, tilitoimiston asiantuntija toimii tukena ja konsulttina palkanlaskennan ajan – ja tarkistaa lopuksi palkat sovituin prosessein. Hän voi myös ottaa vastuun viranomaisilmoituksista, kuten palkkatieto- ja erillisilmoituksista.

Vahvista riskienhallintaa, lisää työhyvinvointia

Oma, nimetty asiantuntijatuki on koettu paitsi hyödylliseksi, myös palkanlaskijan työhyvinvointia parantavaksi. Arki tuntuu turvallisemmalta, kun tukena on alan asiantuntija auttamassa ongelmatilanteissa ja vaativissa kysymyksissä. Asiantuntija, joka tuntee TES- ja lakipykälät ja auttaa niiden tulkinnassa. Joka neuvoo työsuhdeasioissa ja viranomaisraporttien täyttämisessä. Joka tietää viimeisimmät muutokset.

Oma tuuraaja antaa palkanlaskijalle mahdollisuuden lomailla juuri silloin kun se sopii parhaiten omaan elämään – ei vain työtilanteen mukaan. Nimetty tuuraaja vahvistaa myös merkittävästi riskienhallintaa: ammattitaitoinen palkanlaskija on aina valmiina hyppäämään lennossa auttamaan lyhyelläkin varoitusajalla. Ja kun käytössä on yhteinen järjestelmä, tuuraaja pääsee helposti laskemaan palkat.

Mikäli asiakkaan käytössä ei vielä ole Lemonsoftin järjestelmää, tilitoimisto voi auttaa hoitamaan perustamistyöt ja toimia myös teknisenä ohjelmatukena palkkahallinnon asioissa.

Toimintamalli elää yrityksen mukana

Yhteistyö tilitoimiston palkkatiimin kanssa alkaa asiakkaan tarpeiden kartoituksella. Ensin sovitaan yhdessä työnjaosta ja toimintamallista. Mahdollisuuksia räätälöintiin on rajattomasti, koska jokaisella yrityksellä on omanlaisensa tarpeet.

Yrityksen kasvaessa myös tarpeet voivat muuttua. Laajimmassa kumppanimuodossa tilitoimisto hoitaa koko palkkahallinnon, jolloin yrityksen resursseja saadaan kohdistettua uudelleen. Muut henkilöstöasiat vievät jo nyt kasvavan osan palkanlaskijoiden työstä: ulkoistaminen antaa mahdollisuuden keskittyä paremmin työyhteisön muuhun kehitystyöhön.

Porvoon Yrityslaskenta on taloushallinnon asiantuntijatalo ja Lemonsoftin tilitoimistokumppani. Yli 20 hengen joukkueeseen kuuluu 15 taloushallinnon ja kuusi palkkahallinnon asiantuntijaa. Paikallisten yritysten lisäksi asiakkaita on pitkin Suomea ja myös maailmalla. https://yrityslaskenta.fi/Oletko hankkimassa ensimmäistä toiminnanohjausjärjestelmää? Kenties vaihtamassa vanhaa uuteen ja ehompaan?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä

« takaisin lemon news etusivulle

Timo Viinikainen

Timo Viinikainen

Olen Porvoon Yrityslaskenta Oy:n toimitusjohtaja ja yritystoiminnan konsultti ja kouluttaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus liiketoimintojen kehittämisestä. Yrityslaskenta on taloushallinnon asiantuntijatalo, joka pitää 20 ammattilaisen voimin hyvää huolta niin paikallisista yrityksistä kuin asiakkaistamme pitkin Suomea ja maailmalla. Perheyrittäjänä erityisesti yrittäjien arki ja liiketoiminnan tukeminen ovat sydäntäni lähellä.

Tilaa uutiskirje!