Blogi

Teknologiavelasta teknologiavaurauteen

Kari Joki-Hollanti 28.03.2019 1 min lukuaika
koodipieni

Kun hankimme uusia softia, niin harvoin mietimme millainen teknologiavelka niihin mahdollisesti kätkeytyy. Teknologia ei juurikaan näy ulospäin käyttäjälle. Käyttöliittymäkin on voitu nykyaikaistaa, vaikka taustalla oleva bisneslogiikka olisi yli 15 vuotta vanhaa.

koodipieniTuotekehityksen käyttämät teknologiat ovat kehittyneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Vanhan teknologian vankeina olevat ohjelmistotalot eivät pysty tuomaan uusia ominaisuuksia nopeasti ja testatusti käyttöösi. Vanhaan ohjelmistoon ei välttämättä edes kannata kehittää mitään suurempaa uutta toiminnallisuutta, koska samalla vaarannetaan olemassaoleva toiminnallisuus.

Hitaan kehityksen lisäksi teknologiavelka näkyy kankeina ratkaisuina ja lisääntyneinä virheinä. Teknologiavelka voi estää yrityksesi digitaalisen kehittämisen seuraavalle tasolle.

Mitä enemmän teknologista velkaa on päässyt kertymään, sen kalliimpaa sen poismaksaminen on. Poismaksaminen tarkoittaa useimmiten koodin uudelleen kirjoittamista eri teknologialla. Tällöin on käytännössä kyse tuotteen koodaamisen aloittamisesta uudelleen.

Ohjelmistotalon kannalta teknologian kehityksessä on kuitenkin vain pysyttävä. Uudella teknologialla pystytään koodaamaan monta kertaa aiempaa nopeammin ja virheettömämmin. Myös automaattiset testausmenetelmät ovat paremmin tuettuina.

Me saimme juuri päätökseen selainkehityksessä käyttämämme AngularJS-sovelluskehyksen vaihtamisen uusimpaan Angulariin. Angular on Googlen kehittämä javascript-sovelluskehys, joka paikkaa alkuperäisen AngularJS:n puutteita merkittävästi. Maksoimme tässä pois kohtuullisen uutta teknologiavelkaa. Projekti oli raskas ja vei paljon resursseja, mutta kyllä se kannatti. Pelkästään suoritusnopeus on aiempaan verrattuna merkittävästi parempi.

Tämä toi meille myös teknologiavaurautta, joka ei tosin taseessa näy. Tämän varaan on kuitenkin hyvä jatkaa kehitystyötä ja tuottaa aiempaa laadukkaampaa koodia.

Jaa artikkeli

Kari Joki-Hollanti
Olen Lemonsoftin perustaja ja kehitysjohtaja. Yritysten liiketoimintaprosessit ovat viimeisen 30 vuoden aikana tulleet hyvinkin tutuiksi. Haluan auttaa yrityksiä menestymään omassa liiketoiminnassaan ohjelmistoratkaisun avulla. Olen erityisen kiinnostunut automatisoimaan prosesseja softan keinoin. Bisneksen lisäksi hyvä ruoka ja viinit – etenkin Amarone – ovat kiinnostuksen kohteina.

Lue lisää aiheesta

Please upload the image
Opi uutta

Raporttien tekeminen Lemonsoftiin

06.04.2018
Kari Joki-Hollanti
Blogi

Oletko rakennusalan huomisen tekijä?

13.09.2022
Sami Eromäki
Please upload the image
Blogi

Aapeli-myrsky teki ostopäätöksen

17.01.2019
Sami Eromäki