Vaasanpuistikko 20 A
65100 VAASA
Itämerenkatu 3
00180 HELSINKI
Puutarhakatu 53
20100 TURKU
Åkerlundinkatu 11 D
33100 TAMPERE
(Tulli Business Park)
Alasintie 1
80130 JOENSUU
Keskikatu 11 B
45100 KOUVOLA
Sepänkatu 20
90100 OULU
Ahlmaninkatu 2
40100 JYVÄSKYLÄ
Julkaistu: 10.04.2025
Aiheet: Blogi . Teollisuus . Tukkukauppa . Rakentaminen
« takaisin lemonnews etusivulle
Toiminnanohjausjärjestelmän hankinta on yksi suurimmista investoinneista, mitä yritys voi tehdä. Silti tutkimusten mukaan jopa 55–75 % ERP-projekteista ei saavuta alkuperäisiä liiketoiminnallisia tavoitteitaan – ja 64 % ylittää budjettinsa (Gartner, Panorama Consulting Group, ERP Report 2023). Mistä tämä johtuu ja miten varmistaa, että sinun yrityksesi ei joudu tähän tilastoon?
"Suurin syy epäonnistumisiin on, että hankintaan lähdetään ilman selkeää ymmärrystä siitä, mitä oikeasti ollaan ostamassa ja mihin sitä ERPiä tarvitaan. Tämä heijastuu myös käyttöönottoon ja siihen, miten projekti viedään maaliin," kertoo Sami Eromäki Lemonsoftin LemonPod -podcastissa.
Toiminnanohjausjärjestelmää ei yleensä hankita huvin vuoksi. Taustalla on usein tarve tehostaa toimintaa, parantaa tiedonkulkua tai helpottaa päätöksentekoa.
Mutta missä vaiheessa ERP kannattaa ottaa käyttöön? Yleinen harhaluulo on, että toiminnanohjausjärjestelmä sopii vain isoille yrityksille. Todellisuudessa myös kasvuvaiheen pienemmät yritykset hyötyvät järjestelmällisestä lähestymistavasta.
"Mielestäni ERP kannattaisi hankkia yrityksen ollessa vielä suhteellisen pieni, jolloin prosessit ovat yksinkertaisia ja dataa alkaa kertymään. Silloin data kertyy heti siihen oikeaan järjestelmään, eikä leviä exceleihin ja ruutupaperille," toteaa Eromäki.
Tyypillisiä merkkejä siitä, että toiminnanohjausjärjestelmä voisi olla ajankohtainen hankinta:
Hyvä uutinen on, että nykyaikaiset modulaariset järjestelmät mahdollistavat toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton vaiheittain. "Lemonsoftin voi ostaa hyvin pieninä paloina. Voit ottaa ensin käyttöön pelkän laskutuksen, sitähän tarvitaan aina," Eromäki muistuttaa.
ERP-projektin onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten hyvin siihen valmistaudutaan. Asiantuntijoiden mukaan ennen hankintaa on syytä miettiä kolmea avainasiaa:
"ERPillä täytyy olla joku tavoite, miksi se hankitaan ja mihin tarkoitukseen," painottaa Eromäki.
Määrittele selkeästi, mitä ongelmia haluat ratkaista ja mitä hyötyjä tavoittelet. Onko tavoitteena nopeuttaa prosesseja, vähentää manuaalista työtä, parantaa raportointia vai kenties kaikki nämä?
Yksi yleisimmistä sudenkuopista on, että ERP-hankinta nähdään vain IT-projektina, eikä koko organisaation muutoksena.
"Yrityksen avaintoimintojen henkilöiden on hyvä olla mukana ERPin hankintavaiheessa. Näin he pääsevät kertomaan, mitä yrityksessä käytännössä tapahtuu. Tämä on yksi ERP-hankinnan tärkeimmistä asioista," Eromäki korostaa.
Kun henkilöstö pääsee vaikuttamaan järjestelmän valintaan, vältetään myös muutosvastarinta käyttöönottovaiheessa.
ERP-projektin kustannukset muodostuvat muustakin kuin ohjelmistolisensseistä. Budjetissa on syytä huomioida myös koulutus, käyttöönotto ja mahdolliset räätälöinnit.
"Budjetin määritteleminen on tärkeää. Jos käytössä on satanen tai tonni, niin aika erilaisen lopputuloksen sillä saa," Eromäki huomauttaa.
Myös resurssien varaaminen on keskeistä. ERP-projektiin osallistuminen vie aikaa henkilöstöltä, joten projektiin tulee varata riittävästi työaikaa.
"Aika usein yritetään vetää minimillä läpi. Yritetään hoitaa ERP-projekti oman toimen ohella ja pahimmassa tapauksessa vielä vuoden kiireisimpään aikaan. Aikamoinen kaaoshan siitä syntyy," varoittaa Eromäki.
Kun yritys on määritellyt tavoitteensa ja valmistautunut hankintaan, seuraava askel on löytää sopiva toimittaja. Eromäki suosittelee aloittamaan prosessien kuvaamisesta:
"Käydään nykytila läpi, miten meillä nyt toimitaan. Kuvataan koko prosessi siitä, miten tilaus vastaanotetaan, kuka lähettää tilausvahvistuksen, miten se lähetetään varastolle - eli piirretään se koko ketju."
Tämän jälkeen voidaan laatia vaatimuslista:
"Tehdään exceliin lista toiminnoista, mitä ERPillä halutaan hoitaa ja mitä sen pitäisi sisältää. Lähdetään liikkeelle ihan siitä asiakkuudenhallinnasta."
Toimittajia arvioidessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti näihin asioihin:
"Toimittajalla pitää olla ymmärrys asiakkaan toimialasta ja miten sitä toimintaa pyöritetään. Se näkyy kyllä kotisivuilla, jos toimittaja tietää sun bisneksestä jotain," Eromäki toteaa.
Hankintaprosessi etenee tyypillisesti niin, että potentiaalisille toimittajille lähetetään prosessikuvaukset ja vaatimuslistat, joiden perusteella he valmistelevat demon.
"Mielestäni myyjän täytyy rakentaa demo niin, että näen miten prosessit tulee yrityksessäni toimimaan," Eromäki painottaa.
Ensimmäisen kierroksen jälkeen jatkoon valitaan tyypillisesti 1-2 toimittajaa, joiden kanssa käydään tarkemmin läpi kriittiset toiminnot.
"Ehkä ottaisin prioriteettilistan esille, että jos haluaisin yrityksessäni kehittää vaikka varastotoimintoa ja tilausten käsittelyä, niin kävisin niitä asioita vielä läpi," Eromäki neuvoo.
Tiedustele myös toimittajan näkemystä toimialasi tulevista trendeistä ja siitä, miten järjestelmä tukee näitä muutoksia. "On todella tärkeää, että toimittajalla on ymmärrys siitä, mihin ala on menossa, eikä pelkästään tämän päivän tilanteesta," muistuttaa Eromäki.
ERP-hankinta ei ole viikonlopun projekti. Prosessien kuvaaminen, vaatimuslistan laatiminen ja toimittajien demot vievät aikaa, mutta tämä aika on hyvin käytettyä.
"Olen ehkä vähän vanhanaikainen, mutta mielestäni käynti paikan päällä on tärkeää. Silloin myyjä näkee, kuinka se varastointiprosessi hoituu ja miten tuotanto toimii," Eromäki pohtii.
Koko hankintaprosessi voi kestää muutamasta viikosta kuukausiin, riippuen yrityksen koosta ja hankinnan laajuudesta. Tämä on kuitenkin pieni aika verrattuna siihen, että järjestelmää käytetään useita vuosia.
"Kaikki mitä tässä hankintavaiheessa käytetään aikaa, on ehdottomasti hyödyksi," Eromäki tiivistää.
Toiminnanohjausjärjestelmän hankinta on investointi, joka maksaa itsensä takaisin tehostuneina prosesseina, parempana päätöksentekona ja kasvaneen asiakastyytyväisyytenä – kunhan se tehdään oikein.
Tärkeimmät ohjeet onnistuneeseen ERP-hankintaan:Haluatko kuulla lisää asiantuntijoiden vinkkejä onnistuneeseen ERP-hankintaan? Kuuntele koko jakso LemonPod -podcastista. Podcast-sarjassa käsitellään myös muita tärkeitä aiheita, kuten käyttöönottoa, työajanseurantaa ja tekoälyä ERP-järjestelmissä.
LATAA AIHEESEEN LIITTYVÄ ERP-HANKINTAOPAS
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJOIHIMME