Oletko jo Lemonsoftin käyttäjä? Nethelp ohjeosioista löydät yleisesti käytössä olevat toiminnot ja ohjeet.
Harkitsetko hankintaa? Lemonsoftin julkaisemista oppaista saat syvällisempää tietoa hankintapäätöksen tueksi.
Yhteystiedot
Verkkolaskuosoitteemme
Vaasanpuistikko 20 A, 65100 VAASA
info@lemonsoft.fi
Asiakaspalvelu: 010 328 1010 (helpdesk@lemonsoft.fi)
Hämeentie 19
00500 HELSINKI
Lemminkäisenkatu 34
20520 Turku
Vaasanpuistikko 20 A
65100 VAASA
Åkerlundinkatu 11 D
33100 TAMPERE
(Tulli Business Park)
Alasintie 1
80130 JOENSUU
Keskikatu 11 B
45100 KOUVOLA
Sepänkatu 20
90100 OULU
Ahlmaninkatu 2
40100 JYVÄSKYLÄ
« takaisin lemonnews etusivulle
Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.
Kattava varasto voi hyvinkin olla yrityksesi kilpailuetu – tai Akilleen kantapää. Jos voit toimittaa tuotteet asiakkaalle silloin, kun kilpailijasi vasta tekee tilausta Kiinasta, olet luultavasti lähellä kauppaa. Toisaalta tämä sama kilpailijasi saattaa kyetä kilpailemaan muilla keinoin, koska sen pääomat eivät ole vankina varaston hyllyllä.
Varasto on yrityksen sitoutunutta pääomaa, joka ei tuota korkoa tai tuottoa. Varasto sitoo myös tilaa, josta yritys joutuu maksamaan vuokraa, sähköä, vakuutuksia ja muita kuluja. Varaston arvo voi myös laskea ajan myötä, jos tuotteet vanhenevat tai menettävät kysyntää.
Varaston koko vaikuttaa siis suoraan yrityksen kassaan, joka on yrityksen polttoainesäiliö. Vain raha kassassa pitää yrityksesi rattaat liikkeessä.
Mitä pienempi varasto, sitä enemmän kassaa on käytettävissä muihin tarkoituksiin, kuten investointeihin, yrityksen kehittämiseen tai vaikkapa osinkojen jakamiseen.
Liian suurta varastoa ei kuitenkaan tule tarkastella yksittäisenä haasteena vaan useiden varastonhallinnan haasteiden lopputulemana.
Varaston kiertoaika tarkoittaa sitä aikaa, jonka tuote viettää varastossa ennen kuin se myydään asiakkaalle. Mitä nopeammin varasto kiertää, sitä parempi on yrityksen kassavirta ja kannattavuus. Varaston kiertoajan lyhentämiseksi on tärkeää ennustaa kysyntää, hallita tilauksia ja varmistaa koko toimitusketjun tehokkuus.
Ostojen ja menekin ennakoiminen ja ajoittaminen on yksi toiminnanohjauksen tärkeimmistä osa-alueista, jolla on hyvin suoraviivainen vaikutus yrityksesi kassaan. Moderni toiminnanohjausjärjestelmä edesauttaa varaston kiertoajan optimointia, eikä sen hankintaa kannata lykätä kauas tulevaisuuteen kulujen pelossa.
Varasto voi koostua valmiista asiakkaille toimitettavista tuotteista, mutta myös raaka-aineista, keskeneräisistä tuotteista tai esimerkiksi komponenteista, joista yritys valmistaa tuotteita.
Tuotantoyrityksessä varaston ja tuotannonohjauksen synkronointi on olennainen osa toiminnanohjausta ja se on sujuvan tuotannon perusedellytys. Jos varasto ja tuotanto ovat synkronoimattomia, se johtaa joko yli- tai alivarastointiin, jotka molemmat aiheuttavat tehottomuutta ja pahimmassa tapauksessa tuotanto- ja toimituskatkoksia.
Parhaiten varaston ja tuotannon synkronointi onnistuu, kun molemmat toiminnot hoidetaan samassa toiminnanohjausjärjestelmässä.
Varastonhallinnassa ja sen suunnittelussa korostetaan useimmiten varaston pienentämistä, mikä on ymmärrettävää, koska ylisuuret ja huonosti kiertävät varastot ovat yleinen ongelma.
Toisaalta, mikäli kassa ja muut resurssit sallivat, voit luoda kilpailuetua kilpailijoita suuremmalla varastolla, koska suurempi varasto mahdollistaa usein nopeammat toimitukset. Lisäksi oikein ajoitetut suuremmat kertaostot voivat tuoda merkittäviä säästöjä, jolloin saat rahallesi tuottoa.
Suuremman varaston ylläpitäminen onnistuu turvallisesti hyvän ennustamisen tukemana. Luonnollisesti sinun tulee ymmärtää markkinatilanne menekin arvioimiseksi, jotta tavata ei jämähdä varastoon. Lisäksi kannattaa panostaa taloudelliseen ennustamiseen siten, että myös tase tulee huomioiduksi riittävässä laajuudessa. Pelkän tulosennusteen avulla on mahdotonta arvioida, onko suunnitelmasi vedenpitävä talouden ja kassan näkökulmasta.
Hyvä työkalu tuloksen, taseen, varaston ja kassavirran ennustamiseen on Finazilla, joka on valmiiksi integroitu Lemonsoftiin ja integroitavissa kaikkiin liiketoiminnassa käyttämiisi ohjelmistoihin.
Tutustu tarkemmin - Finazilla for Lemonsoft >>
Varaston pienentäminen on yksi tehokkaimmista, joskaan ei ainut, tapa vahvistaa yrityksen kassaa. Varaston pienentäminen edellyttää kuitenkin huolellista suunnittelua, analysointia ja seurantaa, jotta varmistetaan, että yritys pystyy täyttämään asiakkaiden odotukset ja tarpeet.
Tässä on joitakin vinkkejä siihen, kuinka voit pienentää varastoasi:
Haluatko tietää enemmän? Lataa ilmainen ERP-hankintaopas >>
« takaisin lemon news etusivulle
Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.