Sähköinen taloushallinto: VIP-kortti digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiselle

Julkaistu: 11.02.2019

Aiheet: . Blogi

« takaisin lemonnews etusivulle

Sami Wendell

Sami Wendell

Olen Accado Oy:n toimitusjohtaja. Edistän talousymmärryksen hyödyntämistä PK-yritysten parissa entistä laajemmin, ihmislähtöisemmin ja sähköisiä ratkaisuja käyttäen. Tavoitteet ja tekeminen pohjatuvat monipuoliseen kokemukseen ja osaamiseen taloushallinnon parissa 15 vuoden ajalta.

Väitän, että sähköinen taloushallinto palvelee pk-sektorin valtavirtaa kolmen vuoden sisällä, mutta toimintakulttuurin muutos vie oman aikansa.  Nykyaikaisten ratkaisujen potentiaali on huomioitu monessa yrityksessä, kun ratkaisut ovat kehittyneet ja markkinoilla on syntynyt positiivisia kokemuksia. Mahdollisuudet tavoitella paperitonta toimistoa, joka on ajasta ja paikasta vapaa, houkuttelee useita. Lisäksi digitaalisuuden avulla voidaan jalostaa kuitit, laskut ja muut dokumentit liiketoimintaa hyödyttäväksi dataksi, kun tätä ennen ne ovat pitkälti olleet pakollinen paha kirjanpitoa ja verottajaa varten. Hyvin toteutettuna sähköinen taloushallinto mahdollistaa myös sujuvamman tiedon jakamisen halutussa laajuudessa ja erilaisten riskien paremman hallinnan. Uskallan myös väittää, että sähköisen taloushallinnon kumppanin kilpailuttaminen ja vaihtamisen kustannukset ovat pienemmät kuin ns. perinteisen paperisen tilitoimiston. Saman taloushallintojärjestelmän sisällä vaihto tapahtuu teknisesti parhaimmillaan vain käyttäjiä lisäämällä ja poistamalla. Tämä kiihdyttää taloushallintoalan asiakaslähtöisyyttä, joka on mielestäni ehdottomasti kaikkien etu.

Dokumenttien hallintaKun yritys miettii siirtymistä sähköiseen taloushallintoon, olisi tärkeä muistaa päivittää yrityksen toimintamalleja kokonaisuudessaan, ei miettiä asiaa pelkän ohjelmiston vaihdon kannalta. Kaiken lähtökohtana ovat yrityksen määrittelemät tavoitteet, strategia sekä kilpailukyvyn ylläpito ja kehittäminen. Tämän kokonaisuuden palvelemiseen sähköinen taloushallinto on hyvä renki, mutta lyhytnäköinen valinta isännäksi. Näkemykseni mukaan parhaat tulokset sähköisen taloushallinnon hyödyntämisessä saadaan, kun yritys:

  1. Määrittelee tarpeet ja tavoitteet
  2. Ottaa henkilöstön mukaan digitalisaatioprosessiin ensihetkistä alkaen
  3. Valitsee sparraavaksi kumppaniksi yrityksen, jolla on osaamista, kokemusta ja ymmärtää juuri kyseisen yrityksen tarpeita.

Sähköisen taloushallinnon keskustelluimpia etuja ovat kustannushyöty, ajansäästö sekä datan täsmällisyys ja turvallisuus.  Näiden tavoitteiden toteutuminen riippuu luonnollisesti lähtötilanteesta ja prosessista itsestään, seurantaa unohtamatta. Ennen kaikkea olisi kuitenkin hyvä huomioida mahdollisuus jalostaa yrityksen kumppanuudet uudelle tasolle. Digitaaliset ratkaisut kehittyvät nyt nopeammin kuin koskaan. Jotta yritys voi hyödyntää juuri omaan toimintaansa sopivan tarjonnan, on datan hyvä olla uusimpaan teknologiaan sovellettavassa muodossa.  Tämä edistää kilpailukyvyn ylläpitoa ja kehittämistä monin tavoin, alkaen resurssien paremmasta kohdentamisesta datan hyötykäyttöön markkinoiden parhailla työvälineillä ja toimintatavoilla.

Muutoksen sitominen strategiaan ja kilpailukyvyn edistämiseen luovat edellytykset sähköisten työkalujen mahdollisuuksien lunastamiseen. Tällöin taloushallintoon käytettävät työtunnit käytetään tehokkaammin, mielekkäämpään tekemiseen sekä ajankohtaisempaan ja sisältörikkaampaan tiedon tuottamiseen. Osa yrityksistä tekee toteutuksen itsenäisesti, osa erilaisilla työnjaolla yhdessä osaavan taloushallinnon kumppanin kanssa. Säästynyt aika ja voimavarat mahdollistavat lisäkeskittymisen yrityksen ydinosaamiseen ja asiakkaiden tavoitteiden edistämiseen.


Sähköinen taloushallinto on parhaimmillaan yrityksen VIP-kortti digitaalisille markkinoille, josta yritys voi entistä vapaammin valita juuri hänelle ajankohtaisesti eniten lisäarvoa tuottavat ratkaisut. Siinä olemme Suomessa globaalissakin mittakaavassa maailmanhuippuja, hyödynnetään sen mahdollistamat lisäarvot täysimääräisesti!

 

Kirjoittaja Sami Wendell on toimitusjohtajana Accado Oy:ssä, joka on Lemonsoftin tilitoimistokumppani. 


Accado Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva taloushallinnon kumppani, jolla on yli 50 vuoden kokemus yritysten taloushallinnon ja bisneksen edistämisessä tuloksekkaasti. Me autamme sinua keskittymään olennaiseen, tekemällä taloushallinnon puolestasi ja sparraamalla kirjanpidon, verotuksen ja bisnekseen liittyvissä ratkaisuissa. 

https://www.accado.fi/

« takaisin lemon news etusivulle

Sami Wendell

Sami Wendell

Olen Accado Oy:n toimitusjohtaja. Edistän talousymmärryksen hyödyntämistä PK-yritysten parissa entistä laajemmin, ihmislähtöisemmin ja sähköisiä ratkaisuja käyttäen. Tavoitteet ja tekeminen pohjatuvat monipuoliseen kokemukseen ja osaamiseen taloushallinnon parissa 15 vuoden ajalta.