Kassa kuntoon tehokkaan toiminnanohjauksen avulla

Julkaistu: 13.08.2024

Aiheet: . Blogi

« takaisin lemonnews etusivulle

Jari-Pekka Hyyppä

Jari-Pekka Hyyppä

Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.

Pitkässä juoksussa yrityksen menestyksen määrittää sen kyky tuottaa positiivista kassavirtaa. 

Jokaisella yrityksellä on toki omat kriittiset tunnuslukunsa, joiden avulla johto ohjaa liiketoimintaa oikeaan suuntaan, mutta suurten päätösten äärellä katse kääntyy useimmiten kassaan.  

Eikä ihme, sillä eurot kassassa ovat polttoainetta, jonka voimin yritys kykenee toimimaan luotettavana toimittajana asiakkailleen ja turvallisena työnantajana työntekijöilleen sekä täyttää velvollisuutensa sidosryhmiensä suuntaan. 

On normaalia, että yritys on elinkaarensa aikana hetkellisesti kannattamaton ja sen kassavirta on negatiivinen. Kassavirtahaasteet voivat olla hyvin lyhytaikaisia yksittäisistä eräpäivistä johtuvia kassavirtakapeikkoja tai ne voivat kestää jopa vuosia. 

Esimerkiksi kasvu tai haastava markkinatilanne voivat rasittaa kassaa pitkäaikaisesti, mutta tärkeintä on, että yrityksellä on edellytykset olla kassavirtapositiivinen ja kannattava. Kun edellytykset on olemassa, sopiva rahoitusinstrumentti useimmiten löytyy, olettaen, että ratkaisu järjestellään ajoissa - ei kassatilanteen ollessa kriittinen. 

Hyvin usein pitkäkestoisten kassavirtahaasteiden osasyyllinen löytyy heikosta toiminnanohjauksesta, kuten ylisuurista varatoista, ontuvasta tuotannonohjauksesta, heikosta myyntilaskuprosessista sekä puutteellisesta kassasuunnittelusta. 

Kolme vinkkiä yrityksesi kassan vahvistamiseen 

1. Ylisuuret varastot sitovat pääomaa 

Varaston optimointi on tasapainoilua kysynnän ennustamisen, toimitusaikojen, tilausmäärien ja varmuusvarastojen välillä, ja sen avulla voidaan vahvistaa yrityksen kilpailukykyä ja kassaa. 

Varasto on yrityksen tase-erä, joka koostuu raaka-aineista, keskeneräisistä tuotteista ja valmiista tavaroista. Varaston suuruus vaikuttaa suoraan yrityksen kassaan, sillä mitä enemmän varastoa pidetään, sitä enemmän pääomaa on sidottuna siihen.  

Varaston pienentämisellä voidaan vapauttaa kassaa investointeihin ja kasvuun, mutta toisaalta puutteellinen varasto vaikuttaa väistämättä myyntiin, asiakastoimituksiin ja asiakaskokemukseen. 

Varaston pienentäminen on yksi keino parantaa kassavirtaa, mutta se ei saa heikentää asiakastyytyväisyyttä tai toimitusvarmuutta. 

 

Lue myös: Ovatko yrityksesi rahat vankina varaston hyllyllä >>

 

2. Teollisuusyrityksen kilpailuetu piilee tuotannonohjauksessa 

Tuotannonohjauksen tavoitteena on tuottaa asiakkaiden tarpeita vastaavia tuotteita oikeaan aikaan, oikealla määrällä ja oikealla laadulla. Tehokas tuotannonohjaus teollisuusyritykselle on kenties merkittävin menestystekijä ja sen merkitys kassavirtaan on kriittinen. 

Tyypillisiä puutteellisen tuotannonohjauksen seurauksia ovat: 

  • Toimitusongelmat, kuten viivästykset, virheet tai reklamaatiot, jotka vaikuttavat negatiivisesti asiakassuhteisiin ja ajan myötä kassavirtaan. 
  • Koneiden alikäyttö tai ylikuormitus, joka aiheuttaa turhaa kulutusta, kulumista tai vaurioita. 
  • Henkilöstön aliresursointi tai ylirasitus, joka laskee tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä. 
  • Heikko laatu, joka johtaa hukkaan, korjaamiseen ja palautuksiin. 
  • Tarpeettoman laajamittainen alihankinta, mikä nostaa kustannuksia ja heikentää katetta. 

Yrityksen toimialaosaaminen kiteytyy hyvin vahvasti sen kykyyn luoda positiivista kassavirtaa tuottavat tuotantoprosessit.  

Hyvin toteutetun tuotannonohjauksen tehot saadaan parhaiten ulosmitattua valitsemalla toiminnanohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa tuotannonohjauksen läpiviennin yhdessä järjestelmässä alusta loppuun. 

 

Lue myös: Tehokas tuotannonohjaus tuottaa kassavirtaa >>

 

3. Varmista, että raha löytää tilillesi ajoissa 

Kiristyneen taloustilanteen myötä yritysten tulee varmistaa, että sen myyntilaskujen elinkaaren kaikki vaiheet on optimoitu. Huonosti toimivat laskutus, muistutus, perintä ja laskutuksen asiakaspalvelu saattavat aiheuttaa akuutteja kassakriisejä. 

Yhä useampi lasku maksetaan eräpäivän jälkeen, mutta hyvä uutinen on, että rahan kotiutumisnopeutta voi parantaa huomattavasti optimoimalla laskun elinkaaren vaiheet. 

  • Varmista, että tuotteet ja palvelut siirtyvät nopeasti laskutukseen 
  • Pidä maksuvalvonta jatkuvasti ajan tasalla 
  • Automatisoi muistutusprosessi 
  • Luo johdonmukainen ja asiakasystävällinen perintäprosessi 
  • Panosta laskutuksen asiakaspalveluun ja ratkaise laskutukseen liittyvät haasteet nopeasti. 

Toisaalta usein asiakkaiden kanssa sovitut maksuajat voivat olla pitkiä, jolloin useimmiten joustavin ja kustannustehokkain ratkaisu on laskurahoitus. Laskurahoituksen avulla saat rahat tilille välittömästi etkä joudu odottamaan eräpäivää. 

Lemonsoft tarjoaa palvelut sekä laskurahoitukseen että laskun elinkaaren optimointiin. Voit halutessasi ulkoistaa kaikki laskun elinkaaren vaiheet meille. 

Lue myös: Kotiuta saatavat omaan kassaan nopeasti

Tutustu Lemon Maksuvahtiin >>

 

Tässä artikkelin opit lyhyesti 

  • Yrityksen kassavirta on menestyksen mittari: Kassavirta on yrityksen toiminnan polttoainetta ja sen on oltava pitkällä aikavälillä positiivinen. 
  • Ylisuuret varastot sitovat pääomaa: Varaston optimointi vapauttaa pääomaa ja vahvistaa kassaa, mutta ei saa vaarantaa asiakastyytyväisyyttä. 
  • Tuotannonohjaus on teollisuusyrityksen kilpailuetu: Tehokas tuotannonohjaus tuottaa asiakkaiden tarpeita vastaavia tuotteita ja vahvistaa kassavirtaa. 
  • Laskun elinkaaren optimointi nopeuttaa rahan kotiutumista: Toimiva myyntilaskuprosessi vahvistaa kassavirtaa. 
  • Lemonsoft tarjoaa palvelut kassavirran parantamiseen: Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmä ja laskurahoituspalvelut auttavat yrityksiä optimoimaan kassavirtansa. 

 

Haluatko tietää enemmän? Lataa maksuton ERP-hankintaoppaamme >> 

« takaisin lemon news etusivulle

Jari-Pekka Hyyppä

Jari-Pekka Hyyppä

Toimin Lemonsoftilla tuotemarkkinoinnin johtajana. Pitkä yrittäjätaustani opetti, että paraskaan tuote ei mene kaupaksi ilman selkeää tuotteistusta ja laadukasta myyntiä. Suurimpia onnistumisen hetkiä ovat ne, kun asiakas löytää tuotteemme avulla helpotuksen haasteeseen, johon ei uskonut olevan ratkaisua. Vapaa ajalla pidän kehon kunnossa kuntoillen ja mielen virkeänä omaa musiikkia tehden.